Waarom ik alleen reis

Een trektocht gaat vaak over mooie plaatsen, routes, de kilometers die je maakt en de spullen die je meeneemt. Maar ik zoek meer, of iets anders: iets dat betekenisvoller is dan het dagelijks leven, completer dan wetenschap, directer dan kunst en praktischer dan spiritualiteit. Soloreizen is een manier om mijn eigen grenzen en ideeën te onderzoeken en daar op te reflecteren.

Dat gaat het beste in een leeg landschap met weinig gezelschap. Voordat ik mijn tent inpak, vraag ik me af:

  1. is er voldoende natuur?;
  2. waarin ik een tijdje kan verdwijnen? En;
  3. is het niet te onveilig?
20160224_075522
Wow, vet mooi! (Hier was ik niet alleen, trouwens, maar het had zomaar gekund)

Alleen zijn in de natuur werkt om drie redenen heel goed.

Eén: als het stil is kan ik beter nadenken. In een leeg landschap kom ik niemand tegen, dus is er geen afleiding, geen gesprek om gaande te houden en hoef ik nergens een mening over te hebben. Op een gegeven moment kom ik dan mijn eigen gedachten tegen.

Twee: ervaringen worden intenser. Als ik alleen ben, worden mijn zintuigen scherper en heb ik meer aandacht voor de omgeving. Dat haalt de vaak dominante nadruk van mijn gedachten af, wat nieuwe inzichten en perspectieven oplevert.

En dan is er, derde voordeel, nog de praktische kant van het buitenleven – ik moet eten, slapen en navigeren. Een belangrijk onderdeel, want die voorkomt dat ik wegzweef in ongezonde emotionele situaties.

Wat ik wil zeggen: denken, voelen en doen zijn mooi in evenwicht als je alleen door een landschap trekt. Nou wil ik niet de illusie wekken dat het één groot festijn van gelukzaligheid is, want je tent waait weg of je mist je moeder. Soms is het eenzaam, soms voel je je kwetsbaar, er zijn allerlei uitdagingen, je kunt ze van tevoren niet verzinnen. Maar de euforische momenten zijn zo bijzonder dat je als een ander mens terug komt.

Als ik thuis mijn natte zooi weer uit mijn tas trek, zit daar tot mijn verrassing vaak vertrouwen, inzicht en inspiratie tussen. Het is subtieler, fundamenteler en blijvender dan dat ontspannen gevoel na een vakantie. Ik ben verliefd, maar dan met de goeie eetlust en zonder de emotionele achtbaan. Dus ga ik steeds weer.

IMG_2539
Verliefd, niks meer aan te doen
Advertenties